Marcin Mazurowski pokazuje w Bytomiu ginące zawody. Wystawa w Biurze Promocji

Barbara Siemianowska
Szewc
Szewc Marcin Mazurowski
W Biurze Promocji do 22 lipca można zobaczyć wystawę „Ginące zawody” w obiektywie. Autorem zdjęć jest Marcin Mazurowski, współzałożyciel Stowarzyszenia Fotograficznego w Bytomiu.

Marcin Mazurowski swoją wystawę pokazuje w całej Polsce już od 3 lat i wciąż zapraszany jest w nowe miejsca. Bo mimo że zdjęcia były prezentowane już kilkakrotnie, projekt się nie dezaktualizuje. Przedsięwzięcie pozostaje otwarte i cały czas uzupełniane jest o kolejne profesje.

Autor dalej poszukuje przedstawicieli "ginących zawodów"
- Projekt ma nadal status otwartego. O ile uda mi się dotrzeć do rzemieślnika reprezentującego rzadki dzisiaj zawód, to staram się nakłonić go do współpracy – przyznaje Marcin.

Fotograf z Bytomia udokumentował działalność przedstawicieli rzadkich lub wymierających zawodów. Na fotografiach Mazurowskiego zobaczyć można cholewkarza, szewca, modystkę czy garderobianą. Znalezienie wykonawców tych profesji nie było trudne. Autor nie musiał szukać daleko, bo Bytom ma solidne zaplecze fachowców w tych zawodach.

- Generalnie znaczna część tych „nietypowych zawodów” skupia się w obrębie Opery Śląskiej. Dane mi było zarejestrować tych artystów w swoim fachu podczas ich pracy – opowiada pan Marcin.

Często były to zdjęcia zrobione z zaskoczenia, tak aby przyłapać tych ludzi rzeczywiście przy pracy, bez pozowania.
- Oczywiście wcześniej byłem umówiony na zdjęcia, ale sam moment ich wykonania pozostawał często nieznany dla modeli – dodaje Marcin Mazurowski.

Wystawa nosi tytuł „Ginące zawody”, ale dla autora, jak sam przyznaje, najważniejsze było, aby pokazać ludzi, którzy wykonują zawód. To nie ich sylwetki, czy narzędzia, którymi się posługują.

Choć nie wszystkie z przedstawionych przez Marcina Mazurowskiego można zaliczyć do ginących zawodów, to zostały jednak pokazane przez artystę ze względu na zmianę charakteru wykonywania zawodu, z tradycyjnego na przemysłowy. Autor tłumaczy, że na przykład piekarni jest dużo, ale są to dzisiaj miejsca gdzie występuje typowo przemysłowa produkcja. Natomiast piekarzy, którzy wyrabiają chleb w tradycyjny sposób , jest już coraz mniej.

Kobiety w MMA. Płeć nie taka słaba. WYWIAD

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie