Bytom: na rynku pojawiły się już ogródki letnie ZDJĘCIA. Gastronomia wznawia działalność 15 maja

Szymon Bijak
Szymon Bijak
Na rynku w Bytomiu pojawiły się już ogródki letnie. Gastronomia wznawia działalność 15 maja. Zobacz zdjęcia >>>Szymon Bijak
Trochę później niż zwykle, ale 15 maja rozpocznie się tegoroczny sezon ogródków letnich. W Bytomiu na rynku przedsiębiorcy przygotowują się do otwarcia, które jest możliwe, dzięki poluzowaniu obostrzeń - związanych z pandemią koronawirusa - przez polski rząd.

Bytom: ogródki letnie na rynku przygotowują się do otwarcia. Gastronomia na świeżym powietrzu rusza 15 maja!

Od 15 maja, w związku z luzowaniem obostrzeniem, na bytomskim rynku otwarte będą mogły być ogródki letnie (oczywiście z zachowaniem reżimu sanitarnego). Lokale od kilku dni przygotowują się więc do rozpoczęcia tegorocznego sezonu. Z kolei dwa tygodnie później - od 29 maja - zacznie działać także gastronomia wewnętrzna z 50 proc. obłożeniem.

Branża - która bardzo mocno odczuła skutki pandemii koronawirusa - odetchnie więc z ulgą i będzie mogła w końcu w miarę normalnie działać. Przez ostatnie miesiące lokale mogły oferować swoich klientom wyłącznie jedzenie na wynos czy z dowozem. Teraz w końcu się to zmieni!

- Wystartujemy w nocy z piątku na sobotę, o północy. To było dla nas bardzo duże wyzwanie, ale udało się. Spotkały nas bowiem kłopoty związane z faktem, że wszyscy otwieramy się w jednym terminie. Zawsze to było rozłożone w czasie. Niektórzy zaczynali w połowie kwietnia, inni dopiero na początku maja. Teraz sytuacja wygląda inaczej – zapotrzebowanie na meble czy parasole jest ogromne. Niektórych rzeczy brakuje. Powoduje to niepotrzebne nerwy, dlatego każdy chce zdążyć z otwarciem od soboty - mówią w rozmowie z "DZ" Arkadiusz i Barbara, właściciele restauracji Ziarno i piwiarni Warka zlokalizowanych przy bytomskim rynku, którzy są już gotowi.

Ich ogródek w sercu Bytomia jest jednym z największych w całym regionie. W tym roku do dyspozycji mają jeszcze więcej powierzchni. To ukłon miasta w stronę branży gastronomicznej, które przez okres pandemii jak najbardziej chciało wesprzeć tę gałąź gospodarki, która przez wiele miesięcy cierpiała.

- Otrzymaliśmy pomoc od państwa, a także miasta. Prezydent Bytomia, jako jeden z pierwszych, zareagował i nam pomógł. Nie płaciliśmy za koncesję. Dialog z miastem był bardzo potrzebny. Obniżony został także czynsz. Nie chcę mówić jeszcze o konkretnych kwotach, bo uchwała w tym temacie jeszcze nie została zatwierdzona. Wiem jednak, że miasto zrobiło wszystko, aby gastronomia przetrwała - dodają nasi rozmówcy.

Oprócz restauracji Ziarno i piwiarni Warka, na tegoroczny sezon przygotowani są także w pubie Fuchs. Swój ogródek wystawiła ponadto pizzeria Sycylia.

- Cała gastronomia uważa, że przez trzy miesiące sezonu letniego będziemy normalnie funkcjonować i uda nam się wyjść na zero, jeżeli chodzi o rozliczenie sezonu w czasie pandemii. Najważniejsze jest, że okres pandemiczny udało nam się jakoś przetrwać. Wiemy, że mieszkańcy naszego miasta są spragnieni wyjścia z domu, aby coś zjeść, czegoś się napić. Kiedy rozkładaliśmy stoliki i parasole, każdy pochodził, będąc szczęśliwym, że gastronomia rusza i będą już nas mogli odwiedzić - wyjaśnia nam małżeństwo, które prowadzi dwa popularne punkty na gastronomicznej mapie Bytomia.

Kryzys wieku średniego. Skąd się bierze i czy dotyka wszystkich?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie