Bytom : Muzeum Górnośląskie wrzesień 2014 - kulinarna odsłona
Zaplanowana na środę 10 września o godz. 18 impreza to coś dla smakoszy .
W sali kolumnowej gmachu przy ul. W. Korfantego 34, Jolanta Zaczkowska, po wakacyjnej przerwie znowu będzie nam opowiadać o literaturze w kuchni i kuchni w literaturze. Tym razem spotkanie (wstęp wolny) zatytułowano "Dopóki pachnie jałowiec i mięta… (B. Leśmian)". Pierwsza część prezentacji, będzie obejmować krótką historię zielarstwa, opowieści o sakralnej dziesięcinie, a także kalendarium zbiorów ziół a także przepisy kulinarne.
- Druga część spotkania zostanie poświęcona różnym magicznym i wonnym ziołom, które pojawiają się w polskiej poezji i prozie od średniowiecza po współczesność - zdradza Jolanta Zaczkowska.
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?