Muzeum Górnośląskie w Bytomiu : kulinaria i literatura
Tytuł marcowego spotkania prowadzonego przez Jolantę Zaczkowską to: "Pstrągi Sarmaty i karp pieczony zalewany śmietaną".
- Opowiem o tym, że karpia jemy do bardzo dawna - zdradza prelegentka. - Autor pierwszej książki o hodowli ryb to Olbrycht Strumieński: "O sprawie, sypaniu, wymierzaniu i rybieniu stawów". Co ciekawe, pochodził ze Śląska, a konkretnie z Mysłowic, a książkę wydano w 1573 roku w Krakowie - dodaje.
Ale oczywiście nie tylko karp będzie "bohaterem" tego spotkania. Usłyszmy również sporo ciekawostek o śledziach i pstrągu, o ich obecności w "Dziadach" Adama Mickiewicza, a także o tym, jak omijano post i nadawano rybom smak mięsa. A także o karpiu na... słoninie.
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?