Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Muzeum Górnośląskie w Bytomiu : kulinaria i literatura

MANO
Muzeum Górnośląskie w Bytomiu : kulinaria i literatura. Spotkanie poświęcone rybom - 12 marca, środa, godz. 17. Muzeum organizuje cykl spotkań pod hasłem "Literatura w kuchni". Wstęp na nie jest wolny dla wszystkich.

Muzeum Górnośląskie w Bytomiu : kulinaria i literatura
Tytuł marcowego spotkania prowadzonego przez Jolantę Zaczkowską to: "Pstrągi Sarmaty i karp pieczony zalewany śmietaną".
- Opowiem o tym, że karpia jemy do bardzo dawna - zdradza prelegentka. - Autor pierwszej książki o hodowli ryb to Olbrycht Strumieński: "O sprawie, sypaniu, wymierzaniu i rybieniu stawów". Co ciekawe, pochodził ze Śląska, a konkretnie z Mysłowic, a książkę wydano w 1573 roku w Krakowie - dodaje.
Ale oczywiście nie tylko karp będzie "bohaterem" tego spotkania. Usłyszmy również sporo ciekawostek o śledziach i pstrągu, o ich obecności w "Dziadach" Adama Mickiewicza, a także o tym, jak omijano post i nadawano rybom smak mięsa. A także o karpiu na... słoninie.

od 7 lat
Wideo

Jak czytać kolory szlaków turystycznych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bytom.naszemiasto.pl Nasze Miasto