Bogdan Weistand jest w pierwszej klasie Zespołu Szkół Usługowo-Rzemieślniczych. W przyszłości będzie piekarzem. Zawód wybrał świadomie i jest zadowolony ze swojej decyzji. - Już od września mam praktyki. W Tłusty Czwartek brałem udział w pieczeniu 8 tysięcy pączków. Dałem radę.
Bez problemu zrobię drożdżówki i dobre rogale - zapewnia. - Podoba mi się ten zawód, praca pewna, jest deputat, nie ma problemu ze znalezieniem etatu. Czego chcieć więcej - mówi. Szkoła ma szczęście do piekarzy. W ubiegłym roku jej uczeń, przyszły piekarz właśnie zajął I miejsce w województwie i II w kraju. O tym, że zainteresowanie nauką tutaj jest spore, świadczy fakt, że wybierają ją nie tylko młodzi bytomianie, ale także absolwenci gimnazjów ze Świętochłowic, Piekar Śląskich, Rudy Śląskiej, Tarnowskich Gór, a nawet Tworoga.
Więcej w piątkowym DZ Bytom
Maturzyści zakończyli rok szkolny. Czekają na nich egzaminy maturalne
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?