Spis treści
Gdy mamy ochotę na pożywne, sycące śniadanie warto przygotować sobie szakszukę. To aromatyczne danie, które dostarczy nam sporo białka, witamin i składników mineralnych. Szakszuka to popularne danie z kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Jego nazwa tłumaczona jest jako "mieszanka" lub "wielki bałagan". Szakszukę przygotowuje się na jednej patelni i serwuje na ciepło. Potrawa jest sycąca, aromatyczna i można ją jeść prosto z patelni.
Szakszuka - przepis
Porcja dla 1-2 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 3 jajka
- 3 duże pomidory lub gotowy przecier pomidorowy
- 5 pomidorków koktajlowych
- pół cebuli
- garść rukoli
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta bazylii i kuminu
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- kilka kostek sera np. mozzarella lub feta
- szczypiorek
- opcjonalnie kilka listków bazylii
- opcjonalnie papryka
Zobacz także: Ile gotować jajko: na miękko i na twardo. Zasady gotowania jaj - bezpiecznie i smacznie
Jak zrobić szakszukę?
- Zacznij od posiekania cebuli oraz umycia i obrania pomidorów - możesz je sparzyć i zdjąć skórkę lub obrać delikatnie nożykiem
- Na patelni rozgrzej oliwę lub olej rzepakowy i podsmaż cebulę.
- Dodaj pokrojone pomidory oraz przyprawy.
- Całość duś na małym ogniu ok. 5 min. Jeśli lubisz paprykę to pokrój ją na kawałki i duś razem z pomidorami.
- Zrób w pomidorach na patelni trzy zagłębienia i wlej tam jajka.
- Pokrój kilka pomidorków koktajlowych i dodaj do szakszuki.
- Dodaj także kilka kostek sera.
- Gdy jajka się zetną posyp całość szczypiorkiem, rukolą i bazylią.
- Gotowe!
Zobacz także: Jak zrobić jajko w koszulce? Poznaj sprawdzone porady i przydatne wskazówki na kreatywne śniadanie
Tradycyjna szakszuka
Tradycyjnie szakszukę przygotowuje się z:
- pomidorów,
- jajek,
- papryki,
- cebuli,
- przyprawy kumin,
- świeżej kolendry.
Przepis jednak możemy dostosowywać wedle uznania, dodając ulubione dodatki np. ser, oliwki, rukolę, bekon czy szpinak. Jajka najlepiej zostawić nieco płynne, a całość posypać na koniec świeżą bazylią czy szczypiorkiem.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Przygotuj pyszną szakszukę!
kup teraz

GRANITEX 20 cm Patelnia GERLACH
patelnia o średnicy 20 cm, pokryta ceramiczną powł…
kup teraz

Simply Clean 30cm Patelnia TEFAL
każdy wie, że gotowanie wymaga czasu – ale czyszcz…
kup teraz

20159 Jasper 28 cm Patelnia głęboka AMBITION
głęboka patelnia z pokrywką o średnicy 28 cm, wyko…
kup teraz

29425 ULTIMO 24 cm Patelnia AMBITION
patelnia ambition 29425 ultimo 24 cm korzyści: wsk…
kup teraz

MERCURE 28 cm Patelnia AMBITION
patelnia o średnicy 28 cm, wykonana z odkuwanego a…
kup teraz

Granitex Ilag Xera Dur 2 25cm Patelnia naleśnikowa GERLACH
patelnia naleśnikowa gerlach granitex ilag xera du…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?