Znacie Wareniki? To tradycyjne ukraińskie pierogi, które obok barszczu uważane są przez za Ukraińców za ich narodową potrawę. Od niedawna można ich skosztować także w Bytomiu, a przygotowują je ukraińskie gospodynie. Panie: Ola, Inna, Julia, Natalia, Iryna, Maria i Ola, które z uwagi na wojnę musiały wyjechać z Kijowa, Lwowa, Tarnopola i znalazły schronienie w Bytomiu, wraz z gminą Bytom i restauracją Zelter, zainicjowały akcję, w ramach której lepią i sprzedają pierogi.
Każda z pań na co dzień zajmowała się zupełnie czymś innym, ale po przyjeździe do Bytomia połączyła je kulinarna pasja. Swoje wyroby produkują w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, który udostępnił ukraińskim gospodyniom swoją kuchnię i niezbędne sprzęty, a następnie pierogi sprzedawane są w restauracji Zelter przy ul. Strażackiej 3a.
Można je tam kupić od wtorku do piątku w godz. 13.00-22.00. Po ukraińskie specjały ustawiają się długie kolejki. Organizatorzy akcji zwracają uwagę, aby należność za pierogi regulować gotówką.
Pielmieni z Suchej Góry
Z kolei remizie OSP w Suchej Górze można skosztować pierogów pielmieni. Cały dochód z ich sprzedaży zostanie przeznaczony na rzecz gości, którzy musieli opuścić kraj pogrążony w wojnie, a schronienie znaleźli w Bytomiu. Pierogi te nie są jednak dostępne przez cały czas. Należy śledzić facebookowy profil OSP Sucha Góra, gdzie informacje o dostępności będą publikowane.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?