Smaki śląskiej kuchni - Bytom. Muzeum Górnośląskie o bigosie i kopie ornontowickiej

MANO
Smaki śląskiej kuchni - Bytom: Zajrzyjcie do Muzeum Górnośląskiego 5 i 7 lutego. Będzie smacznie i ciekawie!

Smaki śląskiej kuchni - Bytom

W środę, 5 lutego o godzinie 18, Muzeum Górnośląskie zaprasza na drugą opowieść z cyklu: "Literatura w kuchni. Kuchnia w literaturze." Tym razem mowa będzie o dziejach bigosu w literaturze.
- Rozważania będą dotyczyły historii tej bardzo polskiej i uniwersalnej potrawy, historii jej nazewnictwa, obecności potrawy w poezji, prozie i dawnych książkach kucharskich, dziejów konotacji słowa bigos. Odpowiemy na pytanie czym się różni bigos od bigosowania, pokażemy bigośnicę i opowiemy jak z bigoska wyrósł bigos - mówi Jolanta Zaczkowska z Muzeum Górnośląskiego, która poprowadzi spotkanie.

Natomiast w piątek, 7 lutego o godzinie 17, poznamy tajemnicę przyrządzania słynnego, śląskiego deseru - kopy ornontowickiej Potrawa wygrywa nieustannie kolejne konkursy kulinarne, a 21 grudnia 2012 roku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Na spotkaniu w Bytomiu odbędzie się pokaz kulinarny tego deseru połączony z degustacją, przygotowany przez Centrum Kultury i Promocji ARTeria z Ornontowic.

Netflix będzie kręcił w Krakowie. Projekt na razie owiany tajemnicą

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie