Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaki śląskiej kuchni - Bytom. Muzeum Górnośląskie o bigosie i kopie ornontowickiej

MANO
Smaki śląskiej kuchni - Bytom: Zajrzyjcie do Muzeum Górnośląskiego 5 i 7 lutego. Będzie smacznie i ciekawie!

Smaki śląskiej kuchni - Bytom

W środę, 5 lutego o godzinie 18, Muzeum Górnośląskie zaprasza na drugą opowieść z cyklu: "Literatura w kuchni. Kuchnia w literaturze." Tym razem mowa będzie o dziejach bigosu w literaturze.
- Rozważania będą dotyczyły historii tej bardzo polskiej i uniwersalnej potrawy, historii jej nazewnictwa, obecności potrawy w poezji, prozie i dawnych książkach kucharskich, dziejów konotacji słowa bigos. Odpowiemy na pytanie czym się różni bigos od bigosowania, pokażemy bigośnicę i opowiemy jak z bigoska wyrósł bigos - mówi Jolanta Zaczkowska z Muzeum Górnośląskiego, która poprowadzi spotkanie.

Natomiast w piątek, 7 lutego o godzinie 17, poznamy tajemnicę przyrządzania słynnego, śląskiego deseru - kopy ornontowickiej Potrawa wygrywa nieustannie kolejne konkursy kulinarne, a 21 grudnia 2012 roku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Na spotkaniu w Bytomiu odbędzie się pokaz kulinarny tego deseru połączony z degustacją, przygotowany przez Centrum Kultury i Promocji ARTeria z Ornontowic.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bytom.naszemiasto.pl Nasze Miasto