MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szczaw, którego zbiory rozpoczynają się właśnie w maju jest...
fot. JuliaLototskaya / GettyImages

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Szczaw nie dla każdego

Szczaw, którego zbiory rozpoczynają się właśnie w maju jest bogaty w witaminę C, żelazo oraz beta-karoten. Tuż obok botwinki, jest on najbardziej kojarzony z wiosennymi zupami, najczęściej bowiem wykorzystujemy go do gotowania zupy szczawiowej. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego powinny unikać go osoby mające problem z nerkami, sercem, stawami, a także ze zwiększonym ryzykiem rozwoju osteoporozy.

Zobacz również

Wieczór w Pałacu Poznańskich. Zwiedzanie pełne niespodzianek

Wieczór w Pałacu Poznańskich. Zwiedzanie pełne niespodzianek

Żurawie lepsze od Rekinów! [ZDJĘCIA Z MECZU I TRYBUN]

Żurawie lepsze od Rekinów! [ZDJĘCIA Z MECZU I TRYBUN]

Polecamy

Wakacyjna mapa płatności. Na urlop w tych krajach warto zabrać gotówkę

Wakacyjna mapa płatności. Na urlop w tych krajach warto zabrać gotówkę

Uhonorowanie Zasłużonych  w Panteonie Górnośląskim

Uhonorowanie Zasłużonych w Panteonie Górnośląskim

Ospa w natarciu. WHO: nowy szczep jest „niezwykle niepokojący”

Ospa w natarciu. WHO: nowy szczep jest „niezwykle niepokojący”