18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Cafe Rene najlepszą bytomską restauracją 2011 zdaniem internautów

Magdalena Nowacka - Goik
Romantyczna brama, freski w podwórku a w środku liliowa secesja, elegancki wystrój i kameralny klimat. Kto wygrał w naszym rankingu lokali?

Właśnie to miejsce - Cafe Rene zwyciężyło waszymi głosami w rankingu bytomskich kawiarenek i restauracji prowadzonym na portalu bytom.naszemiasto.pl.
"Zostałam zaproszona do cudnego miejsca, a mianowicie do Cafe Rene. Spędziłam bardzo miło czas. Bardzo miła pani menager, kuchnia pyszna, a piwko wyśmienite. Warto odwiedzać takie miejsce. Lokal na wysokim poziomie" - napisała w komentarzu Sandra. Basti chwali kuchnię - "Wczoraj byłem pierwszy raz w Cafe Rene i jestem bardzo zadowolony, bardzo dobre polędwiczki. To miejsce godne polecenia".

Natomiast internauta Arek poleca ją na uroczystości rodzinne - "Byłem tam na chrzcinach. Obsługa miła, jedzenie smaczne." Na czym polega jej wyjątkowość? Sprawdziliśmy.

Już pierwszą niewątpliwą zaletą jest położenie. Boczna uliczka od placu Sobieskiego z której blisko do jednego z głównych przystanków autobusowych. Naprzeciwko jest także postój taksówek. Centrum miasta. Z daleka ta część budynku przyciąga lawendowym kolorem ścian i wizerunkiem... Rene? Wejścia są dwa. Pierwsze od ulicy, drugie, nadające klimat tajemniczości, prowadzi przez bramę. Już na wejściu secesyjne freski, stworzone przez jedną z bytomskich artystek w klimacie artystów końca XIX wieku.

Wchodzimy na kameralne podwórko z którym łączy się przeszklona część restauracji. Świetnie sprawdza się latem. Podwórko jest na tyle duże, że mogą tu swobodnie spacerować a nawet pobiegać najmłodsi goście. Główna część sali w kolorze bieli i śliwki, z akcentami czekolady i ciemnego różu. - Historia tego miejsca sięga 1889 roku - zdradza Krzysztof Skurski, dyrektor spółki "Harpex", która właścicielem restauracji jest od lutego 2009 roku. Jak podkreśla Beata Kowalik, manager restauracji, zamierzeniem było utrzymać to miejsce w klimacie francuskim. Tak, aby czuło się tu powiew paryskich kawiarenek. - Naszą specjalnością jest kuchnia śródziemnomorska, ostra zupa z owoców morza i dobre mięsiwa, a także wyborne wina i piwo irlandzkie - mówią właściciele. To idealne miejsce na spotkanie z przyjaciółmi, wyjątkową randkę czy przyjęcie okolicznościowe. Poza główną salą i szklaną werandą jest też kameralna salka na około 10 osób, idealna na uroczysty obiad.

STRONA PLEBISCYTU - ZOBACZ. W ZABAWIE ODDANO PRAWIE 10 TYS. GŁOSÓW

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na bytom.naszemiasto.pl Nasze Miasto