Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Włoskie risotto ze szparagami na obiad. Prosty przepis na wykwintny posiłek. Gwarancją sukcesu jest konkretny rodzaj ryżu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W sezonie na szparagi warto przygotować kremowe risotto ze szparagami.
W sezonie na szparagi warto przygotować kremowe risotto ze szparagami. Getty Images/marcomayer/zdjęcie ilustracyjne
Sycące risotto ze szparagami to klasyczne danie kuchni włoskiej. Na wiosnę warto przygotować pożywne, kremowe danie na bazie kleistego ryżu arborio. W trakcie gotowania należy mieszać ryż z bulionem i białym winem. Zobacz przepis na delikatne risotto z chrupkimi szparagami.

W skrócie

Tradycyjne risotto ze szparagami to świetny sposób na zrobienie wiosennego comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie. Delikatna konsystencja, chrupiące szparagi, słony parmezan i lekko wyczuwalny posmak białego wina sprawia, że jest to danie dla smakoszy nie tylko o wysublimowanym podniebieniu. Chcąc nadać daniu bardziej polskiego sznytu, zamiast wina można użyć jakościowego cydru, a w miejsce parmezanu wypróbować jeden z polskich serów długo dojrzewających. Zobacz przepis na pyszne risotto ze szparagami.

Risotto ze szparagami – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 50 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 ml bulionu warzywnego,
  • 20 g masła,
  • 1 szalotka,
  • 100 g ryżu arborio,
  • 30 ml wytrawnego białego wina,
  • 200 g zielonych szparagów,
  • 40 g świeżego startego parmezanu,
  • 3 g soli,
  • 3 g czarnego pieprzu.

Jak zrobić risotto ze szparagami?

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie trzeba podgrzać bulion warzywny.
  2. Szalotkę trzeba posiekać na drobną kostkę i podsmażyć w garnku o grubym dnie z rozgrzanym masłem. Szalotkę trzeba smażyć przez 2 minuty, aż się zeszkli.
  3. Następnie do podsmażonej szalotki trzeba dodać ryż i smażyć przez parę chwil, aż tłuszcz pokryje ryż.
  4. Kolejnym krokiem jest dolanie do garnka białego wina, cały czas trzeba mieszać, aż alkohol wchłonie się do ryżu.
  5. Następnie podczas gotowania ryżu trzeba dolewać po 50 ml bulionu, mieszać, a następnie dolewać kolejne 50 ml i dalej mieszać. Proces trzeba powtarzać, aż do momentu wykorzystania całego bulionu i wchłonięcia go przez ryż.
  6. W międzyczasie trzeba pokroić w plasterki szparagi i dodać je do ryżu, po wlaniu ostatniej porcji bulionu.
  7. Po kilku minutach, gdy ryż będzie kremowy, a szparagi podgotowane trzeba dosypać stary parmezan, 10 g masła i doprawić solą i pieprzem.

Zobacz także przepis na risotto z szafranem:

Dodatki do risotto ze szparagami

W sezonie warto sięgać po risotto z dodatkiem szparagów i cukinii. Dodając kawałki warzywa, warto wcześniej podsmażyć cukinię pokrojoną w kostkę. Można dodać ją na etapie smażenia ryżu z szalotką. Dzięki temu cukinia w risotto będzie rozpływała się w ustach. Fani mięsa mogą dodać kawałki kurczaka podsmażonego na złoto-brązowy kolor. A miłośnicy grzybów rozsmakują się w risotto ze szparagami i pieczarkami.

Sprawdź także: Łatwy przepis na kremowe risotto z cukinią i boczkiem. Pyszne danie do przygotowania w 30 minut

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Włoskie risotto ze szparagami na obiad. Prosty przepis na wykwintny posiłek. Gwarancją sukcesu jest konkretny rodzaj ryżu - Strona Kuchni

Wróć na bytom.naszemiasto.pl Nasze Miasto