Tradycja święcenia pokarmów w parafii Świętego Jacka w Bytomiu - Rozbarku odbywa się już od siedmiu lat. Pierwszy raz miała miejsce w 2012 roku, a jej pomysłodawcą jest Piotr Mankiewicz, rozbarczanin, założyciel i właściciel Muzeum Chleba w Radzionkowie. To dzięki jego aktywności i zaangażowaniu udało się odtworzyć dawną tradycję noszenia stroju rozbarskiego, zwanego też bytomskim, czyli jednego z najpopularniejszych strojów ludowych Górnego Śląska.
Z każdym rokiem przybywa osób, które przychodzą w ten jeden szczególny dzień Świąt Wielkanocnych, aby wziąć udział w tradycyjnym święceniu pokarmów. W wydarzeniu tym biorą udział dorośli, młodzież oraz dzieci, dla których jest to nie tylko okazja do zobaczenia, jak wyglądają tradycyjne stroje rozbarskie, ale także szansa, aby poznać ich historię.
Warto również podkreślić, że niezwykłości temu wydarzeniu dodaje fakt, że uroczystość święcenia pokarmów prowadzona jest przez księży w języku śląskim.
Święcenie pokarmów w kościele pw. Świętego Jacka (Bytom – Rozbark, ul. Jana Matejki 1) odbędzie się w Wielką Sobotę, 31 marca o 14.00.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?