Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Takiej kawy jeszcze nie piliście! Jak zrobić kawę z koglem-moglem? Prosty przepis na domowy deser po wietnamsku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kawa z koglem-moglem to pyszny deser dla miłośników słodkości. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć składniki.
Kawa z koglem-moglem to pyszny deser dla miłośników słodkości. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć składniki. Anna Daniluk
Kawa z koglem-moglem to prosty sposób na przyrządzenie szybkiego i łatwego deseru. Wystarczy sięgnąć po ulubioną kawę i wymieszać żółtka z cukrem. Najprawdopodobniej przepis pochodzi z Wietnamu i jest równie popularny jak kawa z mlekiem skondensowanym. Zobaczcie przepis na kawę z koglem-moglem.

Kawa po wietnamsku to przysmak, który przygotowuje się z dodatkiem gęstego mleka słodzonego. Do zaparzenia kawy używa się gadżetu będącego rodzajem dripa nazywanego phin. Do zaparzacza wsypuje się około 20 g kawy, następnie ugniata się sitkiem i zalewa wodą. Ustawia się go na filiżance i pozwala skapywać zaparzonej kawie na wcześniej wlane mleko. Napój jest bardzo słodki i z pewnością sprosta oczekiwaniom prawdziwych łasuchów.

Kliknij, aby zobaczyć zdjęcia krok po kroku

Kawa po wietnamsku – jak zrobić napój?

Dla miłośników słodkości kolejnym wariantem przygotowania małej czarnej jest kawa z koglem-moglem. Wystarczy mieć w domu cztery podstawowe składniki i można cieszyć się pysznym smakołykiem. W warunkach domowych, gdy nie dysponujemy wietnamskim zaparzaczem, wystarczy użyć kawiarki. Ziarno kawowca można własnoręcznie zmielić, aby zapewnić sobie intensywniejszy aromat napoju. Najlepszym rodzajem będzie kawa ciemno lub średnio palona pod espresso. Wtedy wyrazistość kawy będzie wyczuwalna jednocześnie ze słodkim smakiem i kremową konsystencją kogla-mogla.

Do urozmaicenia kogla-mogla można sięgnąć po szczyptę cynamonu, soli do podkreślenia smaku słodkiego albo po gorzkie kakao. Ciekawym akcentem kontrastującym z jasnym kolorem kogla-mogla będzie starta gorzka czekolada.

Przepis na kawę po wietnamsku, czyli z koglem-moglem

Składniki na 1 osobę

  • 1 jajko
  • 10 g cukru
  • 200 ml wody
  • 20 g kawy średnio lub ciemno palonej

Przygotowanie:

  1. Wodę należy wlać do kawiarki i wsypać kawę. Następnie ustawić na kuchence, aż do zaparzenia się mocnej kawy. Potrwa to około 4 minut, jeśli użyło się bardzo gorącej wody.
  2. W tym czasie należy oddzielić żółtko od białka. Białko przyda się np.: do domowej bezy.
  3. Żółtko powinno być umieszczone w wysokim naczyniu razem z cukrem. Za pomocą miksera elektrycznego należy ubić żółtko, do białości.
  4. Zaparzoną kawę należy wlać do filiżanki lub grubej szklanki.
  5. Na wierzchu należy ułożyć gotowy kogel-mogel.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Takiej kawy jeszcze nie piliście! Jak zrobić kawę z koglem-moglem? Prosty przepis na domowy deser po wietnamsku - Strona Kuchni

Wróć na bytom.naszemiasto.pl Nasze Miasto