Sylwester 2015 menu na "domówkę". Poleca bytomska blogerka kulinarna

Magdalena Nowacka-Goik
Bytomska blogerka kulinarna poleca coś dobrego na domówkę sylwestrową. Przekąski, sałatka, drinki.Ktoś wpadł na pomysł, że impreza sylwestrowa będzie u Was w domu? Nie macie pomysłu, co zrobić? Urszula Mazurowska, bytomianka, autorka blogu „Eksperyment sobotni” oferuje pomoc.

Sylwestrowe menu: smaczne i proste
Dzisiaj wyjątkowy wieczór. Jeśli jednak nie spędzacie go na balu, a robicie imprezę w domu, lub sami zostaliście zaproszeni i macie coś przynieść, nie przejmujcie się. Mamy dla Was doskonałe przepisy bytomskiej blogerki kulinarnej. - Jeśli do 31 grudnia nie obmyśliliśmy szczególnego menu, nie polecam skomplikowanych przepisów. Składniki do tych, które proponuję Czytelnikom DZ są łatwo dostępne, a samo przygotowanie na tyle krótkie, by nie przeszkadzało zająć się ważniejszymi sprawami, jak kreacja, makijaż i muzyka - mówi Urszula Mazurowska. Do picia proponuje do wyboru: dla ochłody - gin z tonikiem, dla rozgrzania - grzaniec z suszonych owoców (przepisy obok). Jeśli chodzi o jedzenie - ma być coś szybkiego, lekkiego i prostego do zrobienia.

Blogerka Urszula Mazurowska proponuje sałatkę z surimi, rożki z szynką i tarteletki ze szpinakiem na ciepło.

Sałatka z surimi

Produkty: 20 dkg surimi (paluszki krabowe), 1 świeży ananas, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, sól, 1 cykoria. - Surimi należy pokroić w 1-cm kawałki, ananasa obrać i pokroić w nieduże kawałki. Majonezem wymieszanym z musztardą polewamy składniki sałatki i dokładnie mieszamy. Ewentualnie można sałatkę dosolić. Nakładamy do pojedynczych liści cykorii i w takich „łódeczkach” podajemy - mówi Urszula.

Rożki z szynki

Potrzebujemy: 8 plasterków szynki, 1 duże kwaśne jabłko, 1 łyżka rodzynek, 2 łyżeczki chrzanu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz. - Przygotowujemy sos z majonezu, chrzanu i soku cytryny, który doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jabłko obrane i starte na dużych oczkach tarki oraz rodzynki. Układamy nadzienie na plaster szynki i zwijamy w rożek lub rulonik - podaje przepis Ula.

Tartaletki ze szpinakiem na ciepło

Produkty: opakowanie ciasta francuskiego (25 dkg), 30 dkg mrożonego szpinaku, 15 dkg niebieskiego lub zielonego sera pleśniowego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.- Szpinak rozmrażamy na patelni. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Ciasto kroimy na 6 kwadratów i wkładamy do foremek, jego brzegi powinny wystawać poza foremki. Możemy też wykorzystać formy do muffinek dopasowując wielkości kawałków ciasta do ich rozmiaru. Ser kruszymy odkładając na bok 6 kawałków sera wielkości orzecha laskowego. Resztę wkruszamy do szpinaku. Mieszamy go już nie gotując i odstawiamy do ostudzenia. Szpinak nakładamy na ciasto francuskie, prawie aż po brzeg. Na środku każdej tarteletki dajemy pozostawiony kawałek sera. Pieczemy 15-20 minut w 220 st.

Gin z tonikiem - orzeźwiający między szalonymi tańcami. Składniki na drinka: gin, tonik, lód, cytryna lub limonka. To, jak zapewnia Urszula Mazurowska, jeden z najłatwiejszych drinków, gdyż robi się go „na oko”. W dodatku nie trzeba martwić się o dopasowanie kieliszka, bo podajemy go w szklance, a czy niska, czy wysoka, nie ma również większego znaczenia. Szklankę napełniamy do 1/3 wysokości kostkami lodu. Wlewamy gin, a po nim tonik, w proporcjach od 1:6 do 1:1, czyli jak kto lubi. Dekorujemy plasterkiem cytryny lub limonki. Może być oczywiście także słomką.

**Grzaniec z suszonych owoców. Składniki: po 20 dkg owoców suszonych: śliwki (najlepiej wędzone), jabłka, morele, 2 wędzone gruszki, 1/4 szklanki cukru, 1 laska cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, 4 goździki, 3/4 szklanki porto. Owoce (można wykorzystać te z kompotu wigilijnego) należy namoczyć w 1,5-2 litrach wody przez około 2 godziny. Dodajemy cukier i przyprawy, gotujemy na małym ogniu aż owoce będą całkiem miękkie. Wlewamy porto i podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie przecedzamy i pijemy na gorąco, choć na zimno napój też jest bardzo dobry.
Polecamy blogEksperyment sobotni**

Na miękko czy na twardo? Który sposób gotowania jaj jest lepszy?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie