Restaurant Week 2019. Najlepsze restauracje w festiwalowej cenie [menu, patronat NaM]

red.
materiały prasowe
W środę, 16 października rozpocznie się największy w Polsce festiwal kulinarny. Bierze w nim udział rekordowa liczba restauracji, bo niemal 400 z 15 regionów. Ciąg dalszy artykułu poniżej.

Restaurant Week 2019. Kochaj jedzenie, nie marnuj! [rozmowa, patronat NaM]

Na gości czeka trzydaniowe menu – przystawka, danie główne, deser – i koktajl od sponsorów wydarzenia, wszystko w festiwalowej cenie 49 zł za osobę. Jesienna edycja festiwalu potrwa do 31 października.

Czterysta restauracji
W tym roku Restaurant Week świętuje swoje pięciolecie. Pierwsza, warszawska edycja odbyła się w 2014 roku. Od tego czasu festiwal stał się największym wydarzeniem kulinarnym w Polsce, a także jednym z dwóch największych na świecie. Restaurant Week zgromadził dotąd 700 tys. gości, zaserwowano blisko 2 mln dań!
W październiku na gości czeka popisowe menu niemalże czterystu restauracji. Znajdziemy w nim potrawy z kuchni włoskiej, azjatyckiej, meksykańskiej, greckiej czy polskiej, w której pojawią się specjały regionalne. Mistrzowie kuchni zaserwują zarówno dania mięsne, wegetariańskie, jak i wegańskie. Do menu zostanie też podany festiwalowy koktajl.

Wygraj kolację
Tradycyjnie już, podczas festiwalu będzie także okazja do wygrania atrakcyjnych nagród, np. podróży do Dehli lub kolacji w słynnej Osterii Francescana (trzy gwiazdki Michelin), której właścicielem i szefem kuchni jest prawdziwy mistrz - Massimo Bottura.

Jesiennej edycji Restaurant Week będzie towarzyszyć ogólnopolska kampania społeczna #KochajJedzenie. Jest to kontynuacja i zarazem kolejna odsłona zapoczątkowanej wiosną kampanii #SzanujJedzenie. Akcja promuje szacunek do jedzenia. „Dzięki inteligentnemu systemowi wcześniejszych rezerwacji i wyboru menu podczas Restaurant Week nie marnujemy żywności” - zapewniają organizatorzy festiwalu.

Zarezerwuj miejsce
Miejsca można już rezerwować za pośrednictwem strony www.restaurantweek.pl. Tej jesieni organizatorzy spodziewają się 100 tys. gości, dla przypomnienia ostatnia, wiosenna edycja - jak dotąd rekordowa – zakończyła się z wynikiem 93 tysięcy uczestników.

Organizatorzy zapraszają do restauracji w miastach festiwalowych takich, jak: Słupsk, Ustka, Szczecin, Gdańsk, Gdynia, Sopot, Olsztyn, Białystok, Bielsko-Biała, Sosnowiec, Katowice, Tarnowskie Góry, Gliwice, Chorzów, Knurów, Bytom, Czeladź, Zawiercie, Dąbrowa Górnicza, Tychy, Lublin, Kazimierz dolny, Zakopane, Nowy Targ, Łódź, Warszawa, Rzeszów, Kraków, Wrocław, Poznań, Toruń.

Zobacz też:

Wideo

Materiał oryginalny: Restaurant Week 2019. Najlepsze restauracje w festiwalowej cenie [menu, patronat NaM] - Warszawa Nasze Miasto

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kaśka

W Warszawie w szczególności polecam restaurację Instalacje Art Bistro. Mają mega ciekawe menu, w którym każdy bez względu na preferencje znajdzie coś smacznego dla siebie.

e
edda

Jak w Kołobrzegu byłam przejazdem to na dobrą restaurację trafiłam muszę przyznać, My Fish. Bardzo urozmaicone menu tam było, przystawki, zupy, dania obiadowe. Ja oczywiście na drugie to sobie łososia z pieca zamówiłam, pychota wam powiem. Można się najeść.

A
Anka

Ja tam wszystkie najlepsze restauracje mam na dowóz w RoomService :) Duży wybór pysznego jedzonka w jednym miejscu. To mi się podoba

Dodaj ogłoszenie