Piekary Śląskie, Bytom: Poziomki i gwiazdki to symbole jakości kulinarnej

Magdalena Nowacka-Goik
Udostępnij:
Piekary Śląskie, Bytom: Poziomki i gwiazdki to symbole jakości kulinarnej. Aż trzy poziomki, wyróżnienia będące odpowiednikami gwiazdek Michelin, przyznała Magda Gessler restauracji w Rezydencja Luxury Hotel. Drugie trzy - dla hotelu.

Grasica cielęca plus puree z poziomek i malin, gazpachio z pomidorów i poziomek z krupniokiem i olejem lnianym, grillowany schab z chutnej (sosem) poziomkowo-paprykowym oraz mrożony torcik z poziomkami i innymi czerwonymi owocami. Takie „poziomkowe” menu przygotował wczoraj szef kuchni w restauracji Rezydencja Luxury Hotel, Mariusz Malinowski. To podkreślenie wyróżnienia, które otrzymali po raz drugi. Najwyższego przyznawanego przez Magdę Gessler, znaną i krytyczną restauratorkę.

- Pracowaliśmy na to cały rok - mówi szef kuchni. - Magda Gessler potrafiła zadzwonić i powiedzieć, że będzie za dwie godziny. Przyjeżdżała i zmieniała zamówienie, albo przywoziła jakiś produkt i prosiła o potrawę - opowiada pan Mariusz.

Jego pasja została doceniona, a Gessler nazwała go w swoim przewodniku „najlepszym śląskim kucharzem francuskim”. I to właśnie łączenie kuchni francuskiej czy hiszpańskiej ze śląską jest jego wizytówką. Magdy Gessler się nie przestraszył, chociaż wystąpił kiedyś w jej „Kuchennych Rewolucjach”. - Postawiłam na młodych, kreatywnych ludzi z pasją - mówi Ewa Góra, dyrektor hotelu.

Trzy poziomki na Górnym Śląsku dostała „Malinówka” w Wiśle, po dwie „Wodna Wieża” w Pszczynie i „Dom Bawarski” w Tychach. Poziomki to polskie odpowiedniki gwiazdki Michelin. Te ostatnie mają tylko dwie polskie restauracje w Warszawie: Atelier Amaro i Senses.

Nie oznacza to jednak, że śląskie restauracje nie są doceniane przez zagranicznych znawców. W ubiegłym roku dwie bytomskie - Stara Piekarnia i The Piano - znalazły się w przewodniku Gault&Millau, będącego obok Michelina najważniejszym przewodnikiem kulinarnym na świecie. - Nie wiemy, kiedy odwiedził nas „inspektor”. Wiemy, że posmakowała mu pizza, bo o tym napisał - mówi Dorota Kwapisz ze Starej Piekarni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Życie wiarą rotmistrza Witolda Pileckiego

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie