6 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Co prawda bulwy buraka zawierają niewiele ponad 2 g błonnika...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/fc/e3/5c5d904d33848_o_large.jpg)
fot. congerdesign/pixabay.com
Najlepsze produkty bogate w błonnik. Nie wszystkie są równie zdrowe i polecane! Ten błonnik na zaparcia i odchudzanie jest najlepszy
Buraki, sok & zakwas buraczany
Co prawda bulwy buraka zawierają niewiele ponad 2 g błonnika w porcji 100 g, ale ponad połowa to błonnik rozpuszczalny. Związki zawarte w burakach sprawiają, że warzywo to przechodzi przez układ trawienia w przyspieszonym tempie. Jednocześnie łagodzi ew. podrażnienia błon śluzowych, co jest zasługą substancji o nazwie betaina. Podobne właściwości do całych bulw ma też sok z buraka (zwłaszcza ten 100-procentowy), a jeszcze lepiej działa zakwas. Tak jak inne świeże kiszonki, zawiera żywe bakterie kwasu mlekowego, które działają korzystnie na mikroflorę jelitową, a co za tym idzie – usprawniają trawienie.