MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Być może wyda się to dosyć kontrowersyjne, ale mycie mięsa...
fot. Kaboompics Pexels.com

Najgorsze błędy podczas przyrządzania mięsa. Niektóre z nich mogą mieć wpływ na twoje zdrowie!

Mycie mięsa pod bieżącą wodą

Być może wyda się to dosyć kontrowersyjne, ale mycie mięsa przed jego przygotowaniem jest zbędne, a wręcz... szkodliwe! Samemu mięsu oczywiście nie zaszkodzi opłukanie pod wodą (pod warunkiem, że od razu zaczniemy je przygotowywać), ale przedmiotom, które znajdują się wokół zlewu już tak. Myjąc mięso, woda rozpryskuje się po całej kuchni i osadza się na przedmiotach wokół, a wraz z nią zanieczyszczenia i bakterie. Tymczasem wysoka temperatura podczas gotowania, smażenia czy pieczenia w zupełności poradzi sobie z drobnoustrojami znajdującymi się na jego powierzchni.

WAŻNE: Nie myjemy mięsa, które chcemy zamrozić. Woda to pożywka dla bakterii, a wraz z jej ilością proces psucia jest przyspieszony!

Zobacz również

Wiślanie Jaśkowice - KS Wiązownica. Dobra druga połowa i jest wygrana

Wiślanie Jaśkowice - KS Wiązownica. Dobra druga połowa i jest wygrana

Wypadek na drodze krajowej nr 77. Ranne zostały dwie osoby

Wypadek na drodze krajowej nr 77. Ranne zostały dwie osoby

Polecamy

„Koniec marzeń”? Wrażenia ósmoklasistów po egzaminie z matematyki

„Koniec marzeń”? Wrażenia ósmoklasistów po egzaminie z matematyki

Ceny samochodów. Takie modele kupisz za przeciętne wynagrodzenie w Polsce

Ceny samochodów. Takie modele kupisz za przeciętne wynagrodzenie w Polsce

Loty za mniej niż 100 złotych? To możliwe, ale musisz się pospieszyć!

Loty za mniej niż 100 złotych? To możliwe, ale musisz się pospieszyć!