Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Orzechy to jeden z silniejszych alergenów, który uczula...
fot. antoniodiaz/123RF

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? To nie tylko alergicy i małe dzieci. Uważać powinny także osoby z niektórymi przewlekłymi chorobami

Alergia na orzechy

Orzechy to jeden z silniejszych alergenów, który uczula nawet od 1 do 3 proc. społeczeństwa. Problem dotyczy częściej dzieci niż dorosłych. Może występować jako alergia pierwotna – niewłaściwa odpowiedź układu immunologicznego na białka orzechów lub jako reakcja krzyżowa.

Reakcja alergiczna na orzechy objawia się zazwyczaj już w kilka minut po ich spożyciu. Osoba uczulona może doświadczyć świądu w obrębie jamy ustnej, obrzęku warg, a także objawów ze strony układu pokarmowego. W przypadku ciężkiej reakcji może dojść do obrzęku górnych dróg oddechowych oraz – w niektórych przypadkach – do spadku ciśnienia tętniczego, co prowadzi do omdlenia. U osoby uczulonej orzechy mogą prowadzić do wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego, który wymaga pilnej interwencji lekarskiej i podania adrenaliny.

Zobacz również

Muzeum Zamkowe w Malborku nominowane do nagrody Sybilli 2023

Muzeum Zamkowe w Malborku nominowane do nagrody Sybilli 2023

Wybory do europalamentu 2024. Znamy numery komitetów wyborczych

NOWE
Wybory do europalamentu 2024. Znamy numery komitetów wyborczych

Polecamy

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie