MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Usuwanie włosków za pomocą wosku to ich wyrywanie, co z...
fot. Iurii Maksymiv/123RF

Golić czy wyrywać? A może zainwestować w zabiegi laserem? Metody depilacji mają swoje zalety, jak i wady. Jak wybrać najlepszą dla siebie?

Metody depilacji. Wosk do depilacji

Usuwanie włosków za pomocą wosku to ich wyrywanie, co z oczywistych względów jest dość bolesne. Wosk (rozgrzany lub płynny) rozsmarowuje się na skórze i najczęściej nakłada się paski tkaniny, wraz z którymi jest później odrywany.

Aby wosk mógł „chwycić” włoski, nie powinny być krótsze niż 0,5 cm długości. To jedna z wad tej metody, podobnie jak trudne usuwanie ze skóry i częste uczulenie na wosk lub składniki tego produktu, nie mówiąc już o możliwych uszkodzeniach wrażliwej skóry czy bólu, który może być znaczny zwłaszcza przy samodzielnym wykonywaniu zabiegu.

Zabieg można wykonać w gabinecie, gdzie kosztuje 2-4 razy więcej niż zestaw do depilacji domowej (do ok. 100 zł). Efekty utrzymują się min. 2 tygodnie, a u niektórych dłużej, a włoski odrastają cieńsze i mniej widoczne. Mogą też jednak wrastać, czemu zapobiega regularna eksfoliacja skóry, np. za pomocą peelingu.

Zobacz również

Wystartował 35. Wyścig Solidarności i Olimpijczyków. Zdjęcia

Wystartował 35. Wyścig Solidarności i Olimpijczyków. Zdjęcia

Przewodnik po najpiękniejszych plażach w Polsce według Magazynu Travelist

NOWE
Przewodnik po najpiękniejszych plażach w Polsce według Magazynu Travelist

Polecamy

To będzie najładniejsza trasa piesza świata? Zobacz, gdzie powstaje rekordowa ścieżka

To będzie najładniejsza trasa piesza świata? Zobacz, gdzie powstaje rekordowa ścieżka

Ta kaszubska zupa ma śmieszną nazwę, ale smakuje wspaniale. Sycący obiad w 30 minut

TYLKO U NAS
Ta kaszubska zupa ma śmieszną nazwę, ale smakuje wspaniale. Sycący obiad w 30 minut

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami