MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W Polsce uważany za warzywo, w Stanach Zjednoczonych...
fot. 1195798/Pixabay

Co jeść w czerwcu, aby było pyszne i zdrowe? Sięgaj po te warzywa i owoce! Kuszą smakiem i wartością odżywczą. Sprawdź na co jest sezon

Rabarbar – pomoże na zaparcia

W Polsce uważany za warzywo, w Stanach Zjednoczonych traktowany jest jako owoc. To roślina szczególnie bogata w składniki mineralne – przede wszystkim potas, a także w witaminy z grupy B. Ceniony jest za dużą zawartość błonnika. Rabarbar ma właściwości lekko przeczyszczające i wspomagające mikroflorę jelitową. Zawiera przy tym jednak sporo szczawianów, których powinny unikać przy kamicy nerkowej i niektórych chorobach zapalnych stawów.

Najwięcej składników odżywczych dostarczymy sobie jedząc rabarbar na surowo. Najczęściej wykorzystujemy go jednak jako składnik ciast lub bazę kompotów.

Zobacz również

Nie żyje Andrzej "Qni" Grzela, ceniony lekarz i członek zespołu Ryczące Dwudziestki

Nie żyje Andrzej "Qni" Grzela, ceniony lekarz i członek zespołu Ryczące Dwudziestki

Awantura w Katowicach. Popchnął strażnika miejskiego na torowisko

Awantura w Katowicach. Popchnął strażnika miejskiego na torowisko

Polecamy

Uczniowie po egzaminie ósmoklasisty z angielskiego: „Był tak łatwy, że aż śmieszne”

Uczniowie po egzaminie ósmoklasisty z angielskiego: „Był tak łatwy, że aż śmieszne”

Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

Zabójcza ryba w wodach Chorwacji! Cyjanek to przy niej pikuś

Zabójcza ryba w wodach Chorwacji! Cyjanek to przy niej pikuś