Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chcesz schudnąć? Jedz migdały. Zmniejszają apetyt, a także ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób układu krążenia. Sprawdź, ile ich jeść dziennie

Monika Góralska
Monika Góralska
Codzienne podjadanie migdałów w dłuższej perspektywie może zredukować masę ciała i zmniejszyć ryzyko nadwagi, otyłości oraz cukrzycy czy chorób serca.
Codzienne podjadanie migdałów w dłuższej perspektywie może zredukować masę ciała i zmniejszyć ryzyko nadwagi, otyłości oraz cukrzycy czy chorób serca. olegdudko, highwaystarz/123rf.com
Masz ochotę na przekąskę, ale boisz się, że przytyjesz? Zamiast po batonika, sięgnij po migdały. Według najnowszych ustaleń naukowców z Australii migdały regulują apetyt, dzięki czemu niwelują chęć podjadania i sprawiają, że przyjmujemy mniej kalorii w ciągu dnia. Zmniejszają więc ryzyko nadwagi i otyłości, a także cukrzycy i chorób serca. Zmień swoje codzienne nawyki na stałe. Zobacz, ile migdałów jeść, aby zadbać nie tylko o smukłą sylwetkę, ale także swoje zdrowie.

Spis treści

Chcesz schudnąć? Jedz migdały codziennie

Otyłość to choroba cywilizacyjna, z którą według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zmaga się już prawie 60 proc. społeczeństwa w Europie, a na całym świecie otyłych jest 650 milionów osób i liczby te stale rosną. Nadmiar tkanki tłuszczowej zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu i upośledza zarówno zdrowie fizyczne, jak i psychospołeczne oraz negatywnie wpływa na dobre samopoczucie. Nadwaga i otyłość znacznie podwyższają również ryzyko wielu chorób, w tym cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. W konsekwencji mogą one doprowadzić nawet do zawału czy udaru i przedwczesnej śmierci.

Czytaj także: Chcesz schudnąć i mieć dobry humor? Zamiast przekąski sięgnij po orzechy. Zadbasz o smukłą sylwetkę i wzmocnisz serce. Ile orzechów jeść?

Wiele osób mających problem z nadwagą i otyłością zastanawia się, jak schudnąć. Chcąc zrzucić zbędne kilogramy, wypróbowują oni kolejne diety, które nawet jeśli dają efekty, to są po jakimś czasie porzucane i waga znów wzrasta. Aby osiągnąć trwały efekt, należy raczej zadbać o swoje codzienne nawyki, nawet za pomocą niewielkich zmian.

Zobacz też: Nalewka z migdałów na wzmocnienie i cholesterol. Jak działa na organizm? Wypróbuj przepis na smaczną i zdrową nalewkę migdałową

Według najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z University of South Australia takim zdrowym nawykiem może być codzienne podjadanie migdałów, które są sycące i regulują apetyt. Dzięki temu migdały zmniejszają ilość spożywanych w ciągu dnia kalorii i tym samym przyczyniają się do stopniowej i przede wszystkim trwałej redukcji masy ciała.

Już niewielka ilość migdałów pozwoli kontrolować wagę, a także zmniejszy ryzyko otyłości i cukrzycy

W badaniu opublikowanym w European Journal of Nutrition wzięło udział 140 osób dorosłych w wieku 25-65 lat z nadwagą i otyłością. Po całonocnym poście spożyli oni losowo przydzieloną przekąskę w postaci migdałów lub batonów bogatych w węglowodany. Naukowcy porównali poposiłkowe zmiany w hormonach regulujących apetyt oraz zgłaszane przez samych pacjentów odczucia apetytu przed i po spożyciu przekąski. Następnie po 2 godzinach uczestnicy otrzymali właściwy posiłek, który pozwolił naukowcom ocenić późniejsze spożycie energii.

Badanie wykazało, że u osób spożywających 30-50 gramów migdałów (w przeciwieństwie do przekąsek zawierających węglowodany) spożycie energii obniżyło się o 300 kJ (ok. 71 kcal) podczas kolejnego posiłku. Oznacza to, że uczestnicy spożywający migdały zjedli mniejszą porcję posiłku głównego.

– Zbadaliśmy hormony regulujące apetyt oraz to, w jaki sposób orzechy – w szczególności migdały – mogą przyczynić się do kontroli apetytu. Odkryliśmy, że ludzie, którzy jedli migdały, doświadczyli zmian w swoich hormonach regulujących apetyt, co mogło przyczynić się do zmniejszenia spożycia pokarmu (o 300 kJ) – powiedziała główna autorka badania dr Sharayah Carter, z University of South Australia.

Badanie wykazało, że osoby jedzące migdały:

  • miały o 47 proc. niższą odpowiedź peptydu C – co może poprawić wrażliwość na insulinę i zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób układu krążenia),
  • o 18 procent wyższe poziomy zależnego od glukozy polipeptydu insulinotropowego,
  • o 39 procent wyższy poziom glukagonu, który wysyła sygnały sytości do mózgu,
  • o 44 procent wyższą odpowiedź polipeptydu trzustkowego, który spowalnia trawienie, dzięki czemu może zmniejszać przyjmowanie pokarmu, co sprzyja utracie wagi.

Mimo że spożywanie migdałów wykazało niewielkie zmniejszenie spożycia kalorii, to jednak wprowadzenie ich na stałe do swojej diety może przynieść długotrwałe rezultaty.

– Migdały są bogate w białko, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, co może przyczynić się do ich właściwości sycących i pomóc wyjaśnić, dlaczego spożywano mniej kilodżuli. Nawet niewielkie, pozytywne zmiany w stylu życia mogą mieć wpływ w dłuższym okresie. Kiedy wprowadzamy małe, trwałe zmiany, mamy większe szanse na poprawę ogólnego stanu zdrowia na dłuższą metę – podkreśla dr Carter.

W kolejnych badaniach naukowcy zamierzają przyjrzeć się temu, jaki wpływ będzie miało jedzenie migdałów na efekty diety odchudzającej i jak mogą one pomóc w kontrolowaniu wagi w dłuższej perspektywie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Chcesz schudnąć? Jedz migdały. Zmniejszają apetyt, a także ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób układu krążenia. Sprawdź, ile ich jeść dziennie - Strona Zdrowia

Wróć na bytom.naszemiasto.pl Nasze Miasto