Ceny chleba szokują? Niedługo może być gorzej. Nie czekaj, zacznij piec go sam! Oto proste domowe sposoby na chrupiące pieczywo

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Chleb na zakwasie brzmi pysznie. Zakwas to nic innego jak połączenie mąki z wodą. Wiele gospodyń ma go przygotowanego wcześniej w domu i używa jako bazy do szybkiego wyczarowania chlebka dla całej rodziny. Mając aktywny zaczyn zakwasu wystarczy dodać wody, mąki, soli i ziaren (wg gustu). Niecałą szklankę zakwasu należy połączyć z 400 ml ciepłej wody i 600 g mąki pszennej. Można dodać szczyptę soli i wybrane ziarna, jeśli ktoś chce uzyskać chleb z dodatkami. Wyrobione ciasto należy zostawić pod przykryciem aż wyrośnie. Niektórzy są zwolennikami dodatkowego przetrzymania ciasta w lodówce, np. na noc i pieczenia rano, niektórzy od razu wkładają wyrośnięty bochen do pieca. Czas pieczenia to ok. pół godziny pod przykrywką przy ok. 240 stopniach Celsjusza.
Chleb na zakwasie brzmi pysznie. Zakwas to nic innego jak połączenie mąki z wodą. Wiele gospodyń ma go przygotowanego wcześniej w domu i używa jako bazy do szybkiego wyczarowania chlebka dla całej rodziny. Mając aktywny zaczyn zakwasu wystarczy dodać wody, mąki, soli i ziaren (wg gustu). Niecałą szklankę zakwasu należy połączyć z 400 ml ciepłej wody i 600 g mąki pszennej. Można dodać szczyptę soli i wybrane ziarna, jeśli ktoś chce uzyskać chleb z dodatkami. Wyrobione ciasto należy zostawić pod przykryciem aż wyrośnie. Niektórzy są zwolennikami dodatkowego przetrzymania ciasta w lodówce, np. na noc i pieczenia rano, niektórzy od razu wkładają wyrośnięty bochen do pieca. Czas pieczenia to ok. pół godziny pod przykrywką przy ok. 240 stopniach Celsjusza. pixabay.com/Alexas_Fotos/zdjęcie ilustracyjne
Udostępnij:
Ceny chleba idą cały czas w górę. Ma to związek niestety z wieloma czynnikami. Wśród nich - wzrost cen gazu, energii oraz zbóż. Jak się jednak okazuje da się na chlebie zaoszczędzić. Wystarczy upiec go samemu. Sprawdź proste przepisy na domowe pieczywo, które nie powinny stanowić większego problemu. Domowy chleb to oszczędność, a także satysfakcja. Przekonaj się, jak prosto upiec chleb.

Ceny chleba w Polsce szybko nie spadną

- Cena pszenicy to nawet do 80 proc. ceny produkcji mąki - tak więc tak kolosalne wzrosty cen ziarna muszą przełożyć się na ceny mąki i w dalszej kolejności pieczywa – informował niedawno Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego.

Wojna Rosji z Ukrainą wpłynie na dalsze ceny pieczywa

Na wzrost cen bochenków wpłynie też konflikt na Ukrainie. Polski rynek zbóż już odczuł napiętą sytuację na Wschodzie. Choć deficyt jakichkolwiek zbóż nam nie grozi, producenci i tak zauważają zmiany. Jak poinformowała w marcu prezes Izby Zbożowo-Paszowej Monika Piątkowska, wzrosty na światowych giełdach oraz słabnący złoty przełożyły się pod koniec pierwszego tygodnia marca na zwyżkę cen pszenicy w polskich portach.

Cena chleba przeraża? Upiecz go sam! Będzie pyszny i domowy!

Większe koszty produkcji u piekarzy to niestety większe koszty finalne dla konsumenta. Wielu z nas już szuka sposobów, jak ustabilizować budżet w obliczu szalejącej drożyzny. Możemy ograniczać zużycie energii czy gazu i zmniejszyć tym sposobem rachunki, ale co z żywnością? Tu rozwiązaniem może być kuchnia, a raczej wskrzeszenie kulinarnego talentu. To, co na co dzień kupujemy w sklepach, możemy spróbować wyczarować w domu. Tak, jak w przypadku chleba.

Domowe przepisy na chleb wcale nie są trudne. Wiesz, jak go upiec?

W 2020 roku Polak spożywał średnio 2,75 kg pieczywa miesięcznie, co daje 33 kg rocznie - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Jesteśmy narodem, który lubi chleb, często stanowi dla nas podstawę śniadań lub kolacji. Z ziarnami, biały, orkiszowy. Z zakwasem lub bez – do wyboru, do koloru.

Pieczenie chleba to niezła frajda!

Istnieje wiele przepisów, które pozwolą nam upiec ciepły, chrupiący, pachnący dzieciństwem chleb. Na wsi bochenki prosto od gospodyń to baza każdego stołu. Warto przenieść wiejskie smaki do domu. Ciasto można wyrobić na zakwasie, na świeżych drożdżach lub drożdżach w wersji suchej. Kto wie, może drzemie w kimś talent godny najlepszego piekarza.

Zobacz proste przepisy na chleb:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polscy strażacy znów w akcji. Pomogą Francuzom gasić pożary

Materiał oryginalny: Ceny chleba szokują? Niedługo może być gorzej. Nie czekaj, zacznij piec go sam! Oto proste domowe sposoby na chrupiące pieczywo - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie