BIO śniadanie Carrefoura w Przedszkolu nr 52
Pracownicy sklepu Carrefour z Atrium Plejada odwiedzili Przedszkole Miejskie nr 52 w Bytomia. Dla przedszkolaków zorganizowali specjalne BIO śniadanie, które składało się z naturalnych i zdrowych produktów, jakie ma w swojej ofercie sklep.
- Przyjechaliśmy tutaj promować swoje produkty BIO. Chcemy zachęcać ludzi do sięgania po zdrową żywność i uważamy, że należy robić to od najmłodszych lat, dlatego nasze BIO śniadanie przygotowaliśmy dla przedszkolaków - tłumaczy Katarzyna z firmy Carrefour.
Jakiś czas temu Carrefour wprowadził strategię „Act for food - konkretne działania, by jeść lepiej”. Póki co składa się ona z 8 punktów, które mają zwiększyć transparentność, dostępność i jakość produktów oferowanych przez sklep.
- Naszym celem jest stać się światowym liderem powszechnej transformacji żywieniowej oferując naszym 13 milionom klientów każdego dnia zdrową, wysokiej jakości żywność w rozsądnej cenie. W tym celu podjęliśmy już konkretne działania - czytamy na stronie internetowej Carrefoura.
Act for food:
- ZDROWA PÓŁKA Z GWARANCJĄ NIŻSZEJ CENY
- RABAT 10% NA WSZYSTKIE PRODUKTY CARREFOUR BIO
- CORAZ WIĘCEJ WEGAŃSKICH PRODUKTÓW
- KONTRAKTY FARMERSKIE Z POLSKIMI DOSTAWCAMI
- WYCOFANIE ZE SPRZEDAŻY JAJ OD KUR Z CHOWU KLATKOWEGO
- KONTROLA PRODUKTÓW NA KAŻDYM ETAPIE PRODUKCJI
- KONTROLA JAKOŚCI I SMAKU
- NASZA WĘDZARNIA
W ramach Act for food Carrefour ma zamiar wprowadzić do swoich sklepów większą ilość produktów BIO, które mają być dostępne w atrakcyjnych cenach. Już teraz na całą ofertę BIO sklep daje dziesięcioprocentowy rabat. Ponadto na sklepowe półki ma trafiać coraz więcej wegańskiego jedzenia.
Carrefour stale podpisuje kontrakty na dostawy z polskimi, lokalnymi dostawcami. Do 2025 roku firma ma zamiar wycofać ze swoich sklepów jajka z chowu klatkowego. Do tego dochodzą drobiazgowe kontrole jakości i smaku, a także nadzorowanie produkcji na każdym jej etapie. Od kilku lat ma w swojej ofercie mięso z własnej wędzarni.
Do Przedszkola Miejskiego nr 52 w Bytomiu pracownicy Carrefoura przywieźli m.in. BIO banany, marchewkowe czipsy, naturalne morele czy babeczki z białym serem na słodko i owocami, a także soki w stu procentach składające się z wyciskanych owoców.
BIO śniadania spróbowało 62 dzieci z czterech grup, które we wtorek, 16 kwietnia były w przedszkolu. Część przedszkolaków próbowała BIO produktów po raz pierwszy w życiu, inne dobrze znały smak zdrowego jedzenia. Niektóre dzieci popisały się ponadto znajomością piramidy żywności i potrafiły wskazać, jakich składników nie ma w jedzeniu BIO, wskazując np. na konserwanty. Wszyscy byli zgodni, że zdrowe jedzenie jest pyszne.
Z okazji nadchodzącej Wielkanocy pracownicy Carrefoura mieli dla wychowanków przedszkola niespodziankę. Dzięki uprzejmości dyrektora Dariusza Griksa w ręce dzieci trafiły nowe zabawki, którymi będą się one mogły bawić w czasie zajęć. Natomiast do domu przedszkolaki zabrały ze sobą balony, pudełka śniadaniowe i worki na buty.
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?