Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bytomianie oraz katowiczanin startują w programie Top Chef

PSZ
Krzysztof Konieczny
Krzysztof Konieczny Fot. Polsat
Dziś wieczorem o godz. 21.30 na antenie Polsatu startuje siódma edycja programu Top Chef. W tej edycji wystartuje trzech mieszkańców Śląska - jeden z Katowic i Dwóch z Bytomia.

Top Chef to jeden z najpopularniejszych kulinarnych reality-show w naszej telewizji. Pierwsza edycja odbyła się na antenie telewizji Polsat w 2013 roku. Ostatnia - szósta edycja zakończyła się na przełomie 2016 i 2017 roku. Po rocznej przerwie, program jednak wraca do ramówki telewizyjnej, a wraz z nim nowi uczestnicy, którzy będą rywalizować o tytuł „Top Chefa” oraz nagrodę 10 tysięcy złotych.

W tegorocznej edycji programu bierze udział 14 uczestników. Wśród nich znajdują się reprezentanci naszego województwa, a co najważniejsze - dwóch z nich pochodzi z naszego miasta. Pierwszy z nich, Krzysztof Konieczny, na co dzień jest kucharzem w restauracji „Sztuczka” w Gdyni. Bytomianin przez 12 lat grał w hokeja w Polonii Bytom, gdzie ocierał się również o pierwszy zespół. Z dalszej gry w hokeja wyeliminowała go jednak kontuzja. Wtedy postanowił oddać się innej pasji, jaką jest gotowanie. Obecnie pracuje jako kucharz w jednej z ciekawszych polskich restauracji w Gdyni, która jest współprowadzona przez finalistę 3. edycji „Top Chef Polska” - Pawła Wałęsę. Bytomianin otrzymał też wyróżnienie w międzynarodowym konkursie gastronomicznym ocenianym przez Jeana Bosa.

Drugim uczestnikiem z naszego miasta jest Jarosław Śliwka, który na co dzień jest szefem kuchni w w restauracji „27 th floor” w Katowicach. Jak podkreśla, miłość do kuchni wyssał dosłownie z mlekiem matki, która również pracowała w kuchni. Pierwsze szlify zdobywał więc pod jej czujnym okiem. Śliwka ukończył z wyróżnieniem chorzowską szkołę gastronomiczną, a swój warsztat doskonalił w najlepszych restauracjach południowej Anglii. Kiedy pracował na jednej z greckich wysp odkrył w sobie pasję do tradycyjnej kuchni regionalnej, stąd też w programie będzie starał się promować nowoczesną kuchnię ze Śląska. Jarosław Śliwka w ubiegłym roku wziął też udział w nietypowym wernisażu obrazów bytomskiego artysty Andrzeja Styrny, gdzie przygotowywał dania pod konkretne obrazy namalowane przez Styrnę.

- Najtrudniejsze w tym wszystkim było dojście do konsensusu, którym z torów będziemy się kierować. Stanęło na kolorach - opowiadał nam wtedy Śliwka. Stąd też były m.in. czarne talerze, talerze, a sam deser był wtedy utrzymywany również w tej tonacji.

Były też inne motywy, jak kolor czerwony nawiązujący do Nikiszowca. A całość podana była na talerzach wypełnionych węglem.

Trzeci uczestnik ze Śląska, Daniel Wanke, pochodzi z Katowic. Jest kucharzem freelancerem w restauracjach „pop-up”, czyli tymczasowych restauracjach organizowanych w prywatnych domach, dawnych fabrykach czy podczas festiwali. Specjalizuje się w autorskiej kuchni azjatyckiej. Swoją karierę rozwijał m.in. w kultowej, założonej przez finalistę „Top Chef 2” - Przemka Błaszczyka, restauracji „Manana Bistro” w Chorzowie. Teraz gotuje przede wszystkim w restauracjach typu „pop up”, a swój wolny czas dzieli między tatuaże, remontowanie oldsmobile'a i opiekę nad ukochanym buldogiem angielskim, Bonnie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bytom.naszemiasto.pl Nasze Miasto