Bytom - Wielkanoc w Muzeum Górnośląskim
W środę, 2 kwietnia o godzinie 18, w sali kolumnowej Muzeum Górnośląskiego w Bytomiu, ul. W. Korfantego 34, odbędzie się kolejne spotkanie w ramach cyklu "Literatura w kuchni. Kuchnia w literaturze." Prowadzi Jolanta Zaczkowska.
Mowa będzie o delicjach literackich i kulinarnych, babach wielkanocnych, tortach i mazurkach, czyli o tym jak: „Pod święconym pieczywem uginają się stoły…"
Polskiej Wielkanocy zawsze towarzyszyły słodkie wypieki. Do dziś te święta kojarzą się z kilkoma przynajmniej gatunkami ciast. Pierwszym z nich są drożdżowe baby, wielkie i puszyste, w wielu smakach, często oblewane lukrem. Duża, pięknie wyrośnięta baba była powodem do dumy każdej gospodyni, gdy zaś trafił się zakalec lub ciasto opadło, urastało to do rangi nieszczęścia. Baby piekło się w Wielki Piątek, zachowując wszelkie środki ostrożności, zwłaszcza gdy ciasto rosło i gdy wyjmowano je z pieca, lecz także, gdy stygło. Mogła mu zaszkodzić nagła zmiana temperatur, przeciągi oraz hałas - krzyki, trzaskanie drzwiami, a nawet głośna rozmowa pisze dr Zofia Grębecka.
Wielkanocna opowieść dotyczyć będzie również symboliki potraw stołu wielkanocnego, opisu fałszywego XVI- wiecznego śniadania, wspomników o suto zastawionych stołach możnowładców, i tego co miał Juliusz Słowacki wspólnego z babami…szafranowymi, a także, jak wyglądało śniadanie wielkanocne w domu Marii Dąbrowskiej, u Zygmunta Glogera i dlaczego Gałczyński bywał nieszczęśliwy przy świątecznym stole.
Spotkanie towarzyszy wystawie: Przy kuchennym stole – wnętrza i smaki kuchni śląskiej.
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?