Bytom : Urszula Mazurowska i jej blog kulinarny

Magdalena Nowacka-Goik
Rozmowa z bytomianką Urszulą Mazurowską, graficzką i autorką bloga eksperyment sobotni.blox.pl

Bytom: Urszula Mazurowska i jej świat kulinarny

Jak to się stało, że grafik komputerowy, z wykształceniem plastycznym, wiedzą z zakresu promocji kultury zaczyna eksperymentować z kulinariami? A może te umiejętności pomagają w kuchni?

Wszystko zaczęło się kilka lat temu, od prowadzenia bloga ściśle związanego z moim zawodem, czyli dotyczącego tematów grafiki, przygotowanie do druku. Przy okazji wrzucałam tam również od czasu do czasu także przepisy kulinarne, które osobiście przetestowałam. Kiedy było ich coraz więcej, pomyślałam, że trzeba to jednak wyodrębnić. Tak, żeby nie było przysłowiowego grochu z kapustą. No i wkrótce okazało się, że blog kulinarny zdominował ten poprzedni. Natomiast co do umiejętności graficznych, pomagają mi w wyobrażeniu sobie, co może powstać z połączenia smaków.

Od jakich przepisów zaczęłaś, co było pierwszą inspiracją do testowania?

Odkryciem, które zachęciło mnie do eksperymentowania w kuchni były przepisy restauratorek, Agnieszki Kręglickiej i Marty Gessler . Podobało mi się, że podchodzą do kulinariów w sposób tak bardzo niekonwencjonalny. Zależało mi na wyszukaniu nietypowych, obcych smaków , które rzadko są spotykane w polskiej kuchni. Zaczęło się od czytania, a potem przeszłam do testowania przepisów. Muszę też zaznaczyć, że moi rodzice mają ogromną bibliotekę książek kulinarnych i postanowiłam z nich skorzystać. Co ciekawe, i ja, i moja siostra, jako dzieci byłyśmy przez mamę wyganiane z kuchni.

Jedną z pierwszych potraw, której tajniki zgłębiałaś było leczo. Potrawa węgierska, ale w sumie u nas bardzo popularna

Zafascynowało mnie to, że ta potrawa u każdego smakuje trochę inaczej. Kiedy sięgnęłam do kuchni węgierskiej to okazało się, że w zasadzie większość kompletnie odbiega od oryginału przepisu węgierskiego. My dodajemy za dużo składników. Węgrzy mają kuchnię bardzo uporządkowaną. W sumie są trzy podstawowe składniki, na których bazują to pomidor, papryka, cebula. Diabeł tkwi natomiast w proporcjach - w zależności od nich są w stanie stworzyć całkowicie różne dania. My musimy koniecznie coś dodać: a to cukinie, kabaczki, słowem, co znajdziemy w lodówce. I ginie przez to oryginalny smak.

Największe porażka kulinarna, która cię spotkała ?

Porażką były bezy, które podałam...surowe. Stwierdziłam, że w przepisie musi być błąd, że tak długo się je piecze. Okazało się, że błąd zrobiłam jednak ja.

Masz potrawy ulubione, które na stałe goszczą na twoim stole?

Nie, to się ciągle zmienia. Eksperymentuje i szukam. Bardzo lubię nietypowe łączenie składników. Takie jak np. wiśnie z pieprzem, truskawki zielone z pieprzem czy szynka duszna w coli. Ostatni mój przepis na blogu to klopsiki, których składnikiem jest mleko skondensowane.

Jesteś mamą i zgodnie z duchem czasu, postanowiłaś stworzyć alternatywę dla drożdżówek i chipsów, oczywiście własnoręcznie przygotowaną

Wymyśliłam batoniki zbożowe. One są też dość popularne w sklepach, dzieci chcą je jeść, a przygotowany własnoręcznie ma oczywiście dodatkowe zalety. Może nie zawsze wygląda tak ładnie, ale w smaku może być nawet lepszy

Co poleciłabyś bytomianom ze swojego bloga właśnie na tę porę roku?

Konfiturę z jarzębiny, świetnie smakuje do mięs i serów.

Moda na kulinarne blogi, programy o tej tematyce cały czas się utrzymuje. Oglądasz Top Chefa, czytasz inne blogi?
Programów nie oglądam. Poznałam natomiast wielu sympatycznych blogerów. Byłam zaskoczona jaką sympatyczną osoba jest Kinga Paruzel. Doceniam to, co zrobiła Magda Gessler, edukując kulinarnie ludzi.

Odwiedzasz bytomskie restauracje?

Tak. I muszę powiedzieć, że ta branża bardzo się rozwinęła w Bytomiu. Wcześniej miałam wrażenie, że króluje tu kebab.

Na miękko czy na twardo? Który sposób gotowania jaj jest lepszy?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie