Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bytom: Stara Piekarnia i The Piano wyróżnione

Magdalena Nowacka-Goik
Bytom: Stara Piekarnia i The Piano wyróżnione. Dwie bytomskie restauracje znalazły się w polskiej wersji przewodnika kulinarnego Gault&Millau. To duży sukces!

Bytom: Stara Piekarnia i The Piano wyróżnione

Żółty przewodnik Gault&Millau powstał w latach 60. jako w odpowiedź na przewodnik Michelina, który preferował tradycyjną kuchnię francuską. Dziś to wydawnictwo jest jednym z dwóch najważniejszych przewodników kulinarnych na świecie. Ukazuje się w 11 krajach, w tym od dwóch lat w Polsce. Co roku w trasę wyrusza kilkunastu anonimowych inspektorów kulinarnych, którzy odwiedzają kilkaset miejsc w całym kraju. Zaledwie połowa trafia do przewodnika. W tegorocznym wydaniu znalazło się 390 restauracji, 102 hotele i 123 produkty lokalne.

Restauracje The Piano i Stara Piekarnia, jako jedyne z Bytomia i nieliczne ze Śląska znalazły się w tym roczniku. The Piano jest lokalem nowoczesnym, często wybieranym na większe uroczystości, organizowane są tu np. studniówki czy jubileusze. Miechowicka restauracja ma klimat ciepłej kamienicy. W obu miejscach doceniono dobrą kuchnię. Dodatkowym wyróżnieniem specjalnym jest symbol tzw. żółta czapka. Dostała ją właśnie „SP”.- To było dla nas niesamowita niespodzianka - mówi Dorota Kwapisz, współprowadząca „Starą Piekarnię”. - O tym, że spotkało nas to wyróżnienie dowiedzieliśmy się dopiero z Facebooka. Nie wiemy, kiedy odwiedził nas „inspektor”. Wiemy tylko, że posmakowała mu pizza, bo o tym napisał - śmieje się pani Dorota.

Doceniono także wystrój lokalu, i obsługę. Kulinarnych inspektorów zaciekawił piec do pizzy, opalany drewnem, oryginalny i przywieziony z Włoch. - Na początku otwieraliśmy to miejsce z założeniem, że będzie tu pizzeria, ale okazało się, że da się zrobić restaurację, mimo iż miejsce jest oddalone od centrum i na uboczu - mówi pani Dorota. Dzisiaj na brak klientów nie narzekają. W 2005 otworzyli pub, potem ogródki, restaurację, a rok temu także apartamenty. Dwa razy w roku zmieniają menu. Ich sztandarową potrawą są polędwiczki w sosie kurkowym. To jedyna potrawa, która jest od samego początku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bytom.naszemiasto.pl Nasze Miasto