Bytom: Lokalny Rolnik czyli wirtualny bazar ekologicznej żywności

Magdalena Nowacka-Goik
Bytom: Lokalny Rolnik - grupa z Bytomia dołączyła do akcji Lokalny Rolnik. To wirtualny bazar ekologicznej, zdrowej żywności. Na Facebooku powstała też grupa Lokalny Rolnik Naturalnie Bytom. Liczy około 150 członków -na razie.

Bytom: Lokalny Rolnik - grupa z Bytomia dołączyła do akcji Lokalny Rolnik. To wirtualny bazar ekologicznej, zdrowej żywności. Na Facebooku powstała grupa Lokalny Rolnik Naturalnie Bytom. Liczy około 150 członków

Dwa lata temu w Bytomiu powstał Ekojarmark. Organizatorem ekologicznego bazaru jest stowarzyszenie „Zielona Edukacja” . W każdą środę, od godz. 10.30 do 16.30, na placu Sobieskiego, można zaopatrzyć się w zdrową żywność. Teraz bazar będzie miał konkurencję, a klienci poszukujący zdrowej żywności, kolejną alternatywę: w Bytomiu ruszyła akcja Lokalny Rolnik. To wirtualny ekojarmark. Kupimy tu warzywa, owoce, nabiał, ryby, mąki i kasze. Soki i pieczywo. Ale też pyszne pierogi. W czwartek, pierwsi klienci odbierali swoje zamówienia.

Lokalny Rolnik to inicjatywa, która powoli staje się znana i coraz bardziej popularna w całek Polsce. Założyciele pochodzą z Warszawy. Od roku grupy są też w jest Łodzi, Wrocławiu, Poznaniu, od niedawna dołączył Kraków i Śląsk. W naszym regionie grupy działają w Katowicach, Gliwicach, Chorzowie Dąbrowie Górniczej i w Bytomiu. Koordynatorką akcji bytomskiej jest Dominika Majewska. - Chodzi o skontaktowanie osób, które poszukują zdrowej, świeżej i ekologicznej żywności z drobnymi wytwórcami , lokalnymi rolnikami - mówi. Zamówienia składane są przez portal internetowy, gdzie oczywiście prezentują się też sami dostawcy. Opłacane prze konto. I odbierane raz w tygodniu w konkretnym miejscu. W przypadku Bytomia to przedszkole Tika obok Beceku. Odbiór w czwartki między godz. 17 a 19.

Część z gospodarstw, z których pochodzą produkty, ma certyfikaty ekologiczne, co daje pewność, że uprawa czy hodowla jest prowadzona w zgodzie z naturą i bezpieczna dla konsumentów. Druga grupa, to ludzie uprawiający ziemię lub hodujący zwierzęta z pełnym poszanowaniem ich praw, nie stosujący chemicznych środków ochrony roślin czy chemicznych nawozów. W sumie około 30 dostawców.

- Wiemy dokładnie czego używają do nawożenia lub „oprysków” , czym dokładnie karmione są zwierzęta itd. Jeździmy do tych gospodarzy, poznajemy się. To gwarancja jakości - mówi pani Dominika. Przyznaje, że te produkty są zwykle droższe niż w marketach, ale za to ich jakość i walory zdrowotne, znacznie przewyższają to, co wybieramy z półek w centrum handlowym. Żywność, ze względu na czas dostarczania pozbawiona jest chemii i konserwantów. Każdy produkt dostaniemy z dokładnym opisem składu i historią produkcji. Zaznaczone są też wszystkie alergen- Nie jesteśmy ograniczeni czasowo, zamówienia składamy z domu. Ale nie chodzi tu tylko o same zakupy. Chcemy stworzyć pewną lokalną społeczność, która będzie się spotykała przy okazji odbiorów- mówi pani Dominika.

Grupa Lokalny Rolnik Naturalnie Bytom jest już na Facebooku. Będą organizować degustacje, wymieniać się opiniami, przepisami na wykorzystanie produktów. No i wspólnie kontrolować na bieżąco dostawców.

Dobroczynne działanie rzepy. Znasz je?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie