Mazurek bakaliowy Koła Gospodyń Wiejskich w Nądni - To jest pyszne! Zdjęcia i wideo
Koło Gospodyń Wiejskich w Nądni to organizacja z bogatą, 55-letnią tradycją. Powstało w 1964 roku i od tego czasu nieprzerwanie działa.
Obecnie w kole działa 38 pań w wieku od 19 do 81 lat , dzięki temu łączą tradycję z nowoczesnością .
Najstarsza w gronie jest pani Mieczysława Frącek ,która w kole jest od samego początku. Przewodniczącą Koła, od 8 lat jest Małgorzata Borkowska. Panie z Nądni wykazują się aktywnością i chętnie udzielają się społecznie. Obecne są na piknikach i festynach wiejskich i parafialnych.
Organizują wycieczki dla lokalnej społeczności, wyjazdy do teatru, Andrzejki . Współdziałają z organizacjami działającymi we wsi , szkołą, władzami samorządowymi, ZCK . Gospodynie reprezentują gminę Zbąszyń w różnych konkursach. Kultywują tradycje kulinarne regionu łącząc je z rękodziełem artystycznym, bo wszystkie dekoracje, stroiki i wieniec dożynkowy wykonują własnoręcznie.
Promują region poprzez ekspozycję potraw tradycyjnej kuchni i przekazywanie jej następnym pokoleniom, integrację środowiska wiejskiego i kultywowanie zwyczajów m.in. organizując degustacje potraw i kiermasz przetworów domowych.
To jest pyszne!
Dzisiaj prezentuja przepis i wykonanie (patrz wideo) mazurka.
MAZUREK BAKALIOWY
Składniki
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
Nadzienie:
- 25 dkg pokrojonych orzechów
- 25 dkg rodzynek
- 5 białek
- 10 łyżek cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 słoik powideł
Krem:
- 1 kostki masła
- 1 puszka masy krówkowej
Sposób wykonania:
1. Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać pozostałe składniki ciasta i dokładnie zagnieść.
2. Ciasto schłodzić w lodówce ok.1 godz.
3. Schłodzone ciasto podzielić na pół i wyłożyć na 2 równe blaszki wyłożone papierem .
4. Ubić pianę z białek, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną
5. Surowe placki posmarować powidłami , posypać bakaliami i wyłożyć pianę z białek.
Upiec w temp.180°C ok.20-25 min.
6. Przygotować krem: do utartego masła dodawać po łyżce masę krówkową i razem utrzeć na jednolitą masę.
7. Ostudzone placki przełożyć kremem. Na wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować wg uznania.
Smacznego !
Koło Gospodyń Wiejskich w Nądni piecze mazurek wielkanocny
Źródło:gloswielkopolski.pl
Polub nas na fb
Jarosław Kaczyński nie stawił się przed komisją śledczą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?