,,Z wielką przyjemnością chciałbym wszystkich zainteresowanych zaprosić na warsztaty nawiązujące do wieloletnich doświadczeń wyniesionych z pracy dla Ziemi, ludzi i zwierząt. To propozycja dla tych, którzy chcą głębiej i uważniej żyć i podejmować działania na rzecz innych. Współprowadzącą warsztaty będzie moja córką Miłosława” - zachęca Jacek Bożek, lider Klubu Gaja.
Warsztaty zaplanowano na maj, ale warto już teraz zarezerwować na nie czas. „Droga do serca Gai” trwać będzie od 19 maja do 21 maja w Małem Cichem w Tatrach. Mile widziani są ojcowie z córkami. Warsztat w większości będzie odbywał się w plenerze. Poprzez różne metody zaczerpnięte z filozofii przyrody oraz pierwotnych rytuałów, uczestnicy będą uczyć się od natury, obserwując jej procesy, odkrywając uniwersalne prawa i legendy oraz samych siebie.
,,Ogrody Japonii” są teraz w Radzionkowie
Śląski Ogród Botaniczny zaprasza do Radzionkowa, do zwiedzania wystawy fotograficznej Stanisława Roszkowskiego pt. ,,Ogrody Japonii”. Można ją podziwiać wzdłuż trasy prowadzącej do bramy głównej Ogrodu (ul. Zejera). Wystawa powstała w ramach kampanii „Różnorodność - potęga życia”, która została dofinansowana przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Całość ekspozycji to kilkadziesiąt wielkoformatowych zdjęć autorów z różnych krajów i o różnorodnej tematyce. Wystawa była w ubiegłym roku prezentowana w Śląskim Ogrodzie Botanicznym w Mikołowie. Teraz do Radzionkowa trafił jeden z jej ciekawych fragmentów. Jeśli ktoś nie widział - polecamy.
Edukacja przyrodniczo-kulinarna
Ciasteczka lawendowo-bzowe, dereń kiszony i pasta z pokrzywy, czyli ,,dzikość” na talerzu
Z prawie 100 zgłoszeń, które zostały nadesłane na konkurs Klubu Gaja „Dzikie poznajemy i… jemy” jury wybrało 16 laureatów - autorów najciekawszych przepisów kulinarnych uwzględniających co najmniej jeden produkt pochodzący z dziko rosnących jadalnych drzew i krzewów. Jurorom najbardziej smakowały ciasteczka lawendowo-bzowe upieczone według przepisu Karoliny Chojnackiej z Leszczyny. Wśród laureatów znalazło się aż 8 ,,dzikich” smakołyków z województwa śląskiego. Same nazwy są już smakowite, a co dopiero degustacja! Śląskie nagrodzone przepisy to: ciasteczka z mąką z żołędzi oraz ciasto z jarzębiną i orzeszkami bukowymi Renaty Płotczyk, ciasteczka owsiane z mąką z nasion babki i orzeszkami bukowymi Doroty Poniatowskiej, pasta z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego według przepisu Anny Sobańskiej, ciasteczka żurawinowo-owsiane z syropem z pędów sosny Doroty Szymańskiej, sok z owoców z dzikiej róży według przepisu Danuty Kryski, powidła jałowcowe, na które mają ,,patent” Katarzyna i Wiktoria Soszka, jabłuszka „dziczki” kiszone w kapuście Stanisławy Koc i zupa krem z topinambura z orzechami leszczyny Darii Zinkiewicz. Wszystkie ,,dzikie” receptury zostaną opublikowane w broszurze „Dzikie poznajemy i… jemy”. Smacznego!
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?