Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Wielką Sobotę poświęcą pokarmy w tradycyjnych, rozbarskich strojach ZDJĘCIA

PSZ
Święta Wielkanocne obchodzono na Śląsku i w Polsce zawsze bardzo uroczyście. To czas refleksji, zadumy, rodzinnych spotkań oraz tradycji święcenia pokarmów. W Bytomiu – Rozbarku tradycja ta jest jeszcze piękniejsza za sprawą wiernych, którzy przychodzą ze święconką ubrani w ludowe stroje rozbarskie.

Tradycja święcenia pokarmów w parafii Świętego Jacka w Bytomiu - Rozbarku odbywa się już od siedmiu lat. Pierwszy raz miała miejsce w 2012 roku, a jej pomysłodawcą jest Piotr Mankiewicz, rozbarczanin, założyciel i właściciel Muzeum Chleba w Radzionkowie. To dzięki jego aktywności i zaangażowaniu udało się odtworzyć dawną tradycję noszenia stroju rozbarskiego, zwanego też bytomskim, czyli jednego z najpopularniejszych strojów ludowych Górnego Śląska.

Z każdym rokiem przybywa osób, które przychodzą w ten jeden szczególny dzień Świąt Wielkanocnych, aby wziąć udział w tradycyjnym święceniu pokarmów. W wydarzeniu tym biorą udział dorośli, młodzież oraz dzieci, dla których jest to nie tylko okazja do zobaczenia, jak wyglądają tradycyjne stroje rozbarskie, ale także szansa, aby poznać ich historię.

Warto również podkreślić, że niezwykłości temu wydarzeniu dodaje fakt, że uroczystość święcenia pokarmów prowadzona jest przez księży w języku śląskim.

Święcenie pokarmów w kościele pw. Świętego Jacka (Bytom – Rozbark, ul. Jana Matejki 1) odbędzie się w Wielką Sobotę, 31 marca o 14.00.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bytom.naszemiasto.pl Nasze Miasto