Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bytom: Nowe lokale: Sapori Divini, ToTu Cafe, Blęder. Kawa, pizza, koktajl?

Magdalena Nowacka - Goik
Pizzeria, kafejka i restauracja w dawnym browarze. Od niedawna mamy w Bytomiu nowe przystanki kulinarne. Każdy lokal inny

Nowe smaki w mieście

Na ulicy Dworcowej (wchodząc od strony CH Agora) mamy pizzerię "Sapori Divini". Docenią ją na pewno wielbiciele oryginalnej, włoskiej pizzy, robionej na cienkim cieście. Do wyboru jest ich 21, w cenie od 15 do 34 zł. Dodatki to dużo ziół, warzywa, mozzarella, prosciutto. Obowiązkowo dobra oliwa. Dodatki sprawiają, że nie czujemy się jak po zjedzeniu typowego fast-foodu. Zresztą, jak zapewniają właściciele, 90 procent składników do pizzy sprowadzają z Włoch. Poza pizzą zjemy tu też dobry deser. I to zdecydowanie włoski. W karcie mamy trzy: crostatę al limone czyli tartę cytrynową za 12 złotych, tiramisu z dodatkiem wina za 8 zł i...duszony pęczak na mleku z kardamonem w gorących śliwkach i śmietanie za 9 złotych. Plusem jest ogródek przed lokalem. Chociaż na razie, ze względu na pogodę, mało wykorzystany.

Kolejny lokal jest przy ulicy Krawieckiej. Ta urokliwa, ale trochę zaniedbana, targowa uliczka ma szansę dzięki niemu zmienić swoje oblicze. "ToTu Cafe Kanaan" kusi jasnymi wnętrzami. Kolory: gołębi i biel, przełamane kolorowymi poduszkami. Kawy, desery i przekąski. Są i koktajle, np. zielone espresso z pietruszką czy melon z ogórkiem. Ceny koktajli od 7 do 9 zł. Jest i miniogródek. To dobre miejsce na spotkanie z przyjaciółką, nawet gdy mamy ze sobą dzieci. Przyjemnie i przytulnie, a dla maluchów jest specjalne krzesełko. Atmosfera kameralna, prawie domowa (bez problemu dostaniemy przepis na koktajl). Na stolikach - niezapominajki. Kawa w promocyjnej cenie przed południem.

Trzecie miejsce to Blęder - Kulinarnie przy ul. Powstańców Warszawskich 30 A. Trafić tu można już z ulicy Dworcowej, wchodząc w pierwszą bramę po prawej stronie (idąc od Agory). Miejsce ciekawe, bo mieści się w dawnym browarze. Jest tu klimat. Wcześniej był tu pub, dzisiaj jest restauracja. Zjemy tu burgera za 16 zł (bułki własnej produkcji), mule i szparagi, zupę wegańską i desery - np. bezę włoską z rabarbarem i orzechami. Ceny nie są najniższe, ale za 20 złotych zjemy całkiem dobry lunch. Widać fantazję i dużą wiedzę kucharza.

Czekamy na wasze opinie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bytom.naszemiasto.pl Nasze Miasto